Het verzoek komt van de persoon zelf
Goed nieuws!
Want deze situatie is de makkelijkste die je tegen kan komen. Een persoon heeft namelijk altijd recht op zijn eigen gegevens. Er zijn twee manieren waar op je de inwoners toegang kan geven tot de eigen gegevens:
- Inzage verlenen
- Gegevens verstrekken middels een uittreksel
Inzage
Een persoon heeft altijd recht op zijn eigen gegevens. Deze kan je delen met de persoon door middel van inzage. Inzage kan op twee manieren worden uitgevoerd:
- Je 'draait' je scherm, een inwoner kan in zijn gegevens meekijken
- Er wordt een uitdraai gemaakt van de persoonslijst
Beide manieren zijn goed en moet je kosteloos aanbieden als gemeente. Als een inwoner verzoekt om inzage dan moet je hier binnen 4 weken aan voldoen. Wanneer iemand aan de balie staat zal dit eerder binnen een minuut zijn dan binnen 4 weken, maar die termijn gaat natuurlijk op voor de schriftelijke inzage.
Welke stappen neem je?
- Je stelt de identiteit vast met een GELDIG identiteitsdocument
- Je verleent inzage
- Deelt je scherm
- Maakt een uitdraai van de persoonslijst
Uittreksel
Iemand mag natuurlijk ook een uittreksel van zichzelf opvragen. Dat is vaak de situatie als ze niet enkel zelf hun gegevens willen controleren, maar ook een gewaarmerkt bewijs nodig hebben van deze gegevens voor bijvoorbeeld het verkrijgen van een huurwoning.
Elk systeem werkt anders, daarom kunnen wij geen 'knoppencursus' geven. Hoe het systeem werkt dat moet je leren op de werkvloer of met instructies van de beheerder/ontwikkelaar van het systeem.
Welke stappen neem je?
- Stel de identiteit vast met een GELDIG identiteitsdocument
- Vraag welke informatie op het uittreksel moet staan. *
- Print het uittreksel met gevraagde informatie
- Zorg voor ondertekening door een geautoriseerd persoon